Egymásért égjen a láng – újra teltházas keresztyén zenefesztivál Marosvásárhelyen

„Egymásért” szervezték meg kilencedik alkalommal az Égjen a láng keresztyén zenefesztivált február 17-18-án a marosvásárhelyi kultúrpalotában. A nagyterem színpadán, a parázsfészek asztalkáin, pannókon és falra vetítve egyaránt lángocskák fogadták a zenében, találkozásokban és tartalmas beszélgetésekben elmerülőket, de a szívekben is fellobbant valami, ami emlékezetessé tette a hétvége két délutánját, egyben a böjti időszak kezdetét. Több száz marosvásárhelyi és környékbeli érdeklődő gyűlt össze az eseményen, minden korosztály képviseltette magát, megtapasztalva a zene csodáját és mélységét, hiszen az éneklés olyan, mintha kétszer imádkoznál.

Egymásért égjen a láng – újra teltházas keresztyén zenefesztivál Marosvásárhelyen

Az első évekhez képest a rendezvény jelentős változásokon és növekedésen esett át, résztvevők, szervezők és programkínálat szempontjából egyaránt: az esemény ezúttal három helyszínen zajlott: a nagyteremben tartott koncertek és áhítatok mellett a Parázsfészek személyes bizonyságtételeknek, felolvasószínháznak, slam poetry előadásnak is otthont adott, míg a legkisebbek a Szikrazugban szórakoztak, énekeltek és játszottak önfeledten, az épület előcsarnokában pedig kézműves vásár és könyves stand várta az érdeklődőket.

Szombaton, február 17-én a Worship Team, a Gordonka, a szászcsávási ifjúsági zenekar, az Élő kövek, valamint a FIKE band által előcsalt dallamok ébresztgették a lángokat, emellett a Parázsfészekben Gecse Ramóna felolvasását hallgathatták meg a résztvevők, majd Bodó Előd Barna, Mezőpanit fiatal polgármestere, a Szela együttes tagja osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Bevallotta, sokszor csodabogárként tekintenek rá, amikor keresztyén zenész polgármesterként emlegetik, de hisz benne, hogy sehol nincs olyan hely vagy terület, ahol ne lenne helye Istennek. Így a politikában is megvan a helye. „A világ nem változik meg attól, hogy te keresztyénként élsz benne. De számodra megváltozhat, és másként telhetnek a napjaid” – mutatott rá a meghívott, aki úgy véli, kizárólag akkor tudja teljesíteni a feladatait, végezni a munkáját, ha Istennel együtt végzi. Az est folyamán Les Zoltán egyetemi lelkész tartott áhítatot az ApCsel 2,41–47 alapján. „Isten az, aki elsődlegesen cselekszik, ő már megtette a lépést felénk, nekünk pedig csak el kell fogadnunk ezt a közeledést, és a mi gyarapodásunk, fejlődésünk által a közösség is gyarapodhat” – jelentette ki a lelkipásztor. Rámutatott, magányos keresztyénség nem lehetséges, vagy ha igen, csak rövid ideig, mivel a hitet igazán csak a másik emberrel való közösségben, a szeretet parancsolatára építve tudjuk megélni.

Böjtfő vasárnapján, 18-án a Fundamentum, Szela, Graal, CSIT Band, a Telekiek unokái, a Trinitatis ifjúsági kórus és a Stone Hill lépett fel, emellett Barticel Krisztián és Emese lelkészházaspár tartott párbeszédes áhítatot. A négykezes igehirdetést az Énekek 8,6b igére alapozták. Rámutattak: éghet bennünk a szeretet, szerelem lángja, de a gyűlölet is perzselhet, valamint a pokolnak is van lángja. Emese szerint a lángunkat sokszor elrejtjük, mert félünk, hagyjuk kialudni, nem tápláljuk, vagy engedjük, hogy mások kioltsák. A lángunk az egyik legerősebb fegyverünk, pusztítani is tudunk vele, de egymásért, másokért is tudjuk táplálni, lobogtatni. Hogyan lehet igazán egymásért élni? – tette fel a kérdést a házaspár. Pál apostolt említették példaként, aki azért tudott olyan sokat tenni másokért, mert Krisztus szeretete szorongatta, nem tudta elviselni, hogy bárkinek is békételensége legyen. Minket is Krisztus szeretete kell hogy szorongasson, hogy egymásért tudjunk élni, egymást tudjuk szeretni. Ha azt szeretnénk, hogy a lángunk egymásért égjen, elkerülhetetlen, hogy először Jézusért égjen, aki várja, hogy az ő szeretetére szeretettel feleljünk.

Egymásért égjen a láng – újra teltházas keresztyén zenefesztivál Marosvásárhelyen

A Parázsfészekben Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referensének bizonyságtételét hallgathatták meg az egybegyűltek. Az Erdélyi IKE ügyvezető igazgatója beszélt a gyülekezetben végzett ifjúsági munkájáról, a táborok, tevékenységek szervezéséről, a közösségi munka kihívásairól, a Válts irányt IKE fesztivál szervezéséről, a mindennapok áldásairól. Úgy véli, fantasztikus, hogy ennyire sok fiatalt érdekelnek az egyházi ifjúsági tevékenységek. „A közösségünkben egy puzzle-t alkotunk, mindenkinek megvan a maga formája, és ezek a darabok adják együtt az összképet, a közösséget, amelyhez jó tartozni” – magyarázta Szilárd, aki bevallása szerint nem munkaként, hanem szolgálatként éli meg a közösségért hozott áldozatokat. A Parázsfészek programját slam poetry előadás is gazdagította: öt fiatal marosvásárhelyi slammer verselt önmagáról, élete mozzanatairól, hétköznapi és rendkívüli pillanatokról, szerelemről és tejbegrízről.

A szervezőcsapat tagjai a hosszú munkafolyamat után kimerülten, de lelkesedésüket megőrizve tettek-vettek, sürgölődték végig a vasárnap estét is, hogy minden a legsimábban menjen, és a résztvevők jól érezhessék magukat. Béres Levente szervező szerint a fesztivál nagyon jó kezdeményezés, a lelkes fiatalok mindent beleadnak a szervezésbe. „Vásárhelyről azt mondják, hogy egyre fogy a magyarság, a társadalomról pedig, hogy elvilágiasodik, és nincsenek keresztyének. De vannak! És nemcsak az idősebb generáció, hanem egyre több fiatal is bekapcsolódik ezekbe a kezdeményezésekbe” – mutatott rá. Fülöp Beát szintén a jó csapat, az érdekes, izgalmas munka hozza vissza minden évben a szervezőcsapatba. Elmondta, már szeptember körül elkezdődik a tervezés, a végén pedig nagy a rohanás, de az eredmény, a siker látványa elfeledteti a fáradtságot.

Egymásért égjen a láng – újra teltházas keresztyén zenefesztivál Marosvásárhelyen

Sütő Alpár a kezdetektől szervezője, a második kiadástól pedig főszervezője a fesztiválnak. Elmondta, a jövő évi, tízedik Égjen a láng mindenképp valamilyen változást fog hozni. Úgy véli, lassan ideje átadni a stafétát a fiatalabb generációnak, hiszen a szervezőcsapat összetétele keveset változott az évek alatt. A szervezés az egész csapatnak szolgálat, mindenki önkéntesen, örömmel végzi a nehézségek ellenére is, hiszen közösséget jelent számukra Istennel és egymással – mondta el a főszervező. A rendezvényen összegyűlt adományokat a szervezők a Vidám Szívek Klubja evangelizációs gyerektábor és az Angyaltábor támogatására fordítják. „Nagyon örülök annak, hogy idén gyűlt be az eddigi évek alatt a legtöbb adomány, egészen pontosan 4468,10 lej. Nagy öröm az egész szervezőcsapatnak, hogy két ilyen jó és szükséges projektet tudunk mi is támogatni” – nyilatkozta Sütő Alpár.

 

Berekméri Gabriella

Fotó: Kiss Gábor, Bethelendi Tamás