Vihar döntötte le Kutyfalva templomának tornyát

Jelentős károkat okozott a tornádószerű vihar június 19-én, vasárnap Maros megyében. Két települést különösen megrongált a vihar, Kutyfalván és Marosdátoson több száz háztatőben okozott kárt, a kutyfalvi templom sisakját pedig le is döntötte, emellett fákat tört ketté és csavart ki. A parókia cserepeit is lerepítette a vihar, emiatt az be is ázott, valamint a parókia udvarán lévő gazdasági épületek tetőszerkezete is megsérült. A falu mellett elhaladó magasfeszültségű vezetékek is károsultak, emiatt 60 Maros megyei településen sokáig áram sem volt, jelenleg generátorok biztosítják az áramellátást. A lakásokban okozott kár mellett jelentős a megművelt földeken is pusztított a vihar, kukoricásokat és búzaföldeket tarolt le.

Vihar döntötte le Kutyfalva templomának tornyát

Kutyfalván és a környéken nagyon hamar mozgósultak az emberek, a kisebb károkat már hétfőn sikerült helyreállítani, a házak nagy részét újrafedni cserepekkel. A faluban történt összefogás mellett sokan szoldiaritást vállaltak a kutyfalviakkal, a darnózseliek szolidaritási bankszámlát nyitnak, ahol a károsultak számára gyűjtenek adományokat.

Mivel a kutyfalvi templom A kategóriás műemlék, először szakszerűen fel kell mérni a károkat, csak ez után lehet nekifogni a javíttatásnak. Jelentős károkat okozott a vihat ugyanakkor a Degenfeld-kastélyban is, ennek is a tetőszerkezete sérült a leginkább.

Lukács Vilmos Istán lelkipásztor Facebookon közzétett bejegyzése után többen is jelezték, hogy segíteni akarnak, a lelkipásztor szerint jelenleg anyagi segítségre van leginkább szükség, hiszen az alig kétszáz lelkes gyülekezet kasszája szinte üres. A segíteni akarók a

Bank: BCR
RO67RNCB0189072489130001
Organizatie: Parohia Reformata Cuci

HUF- alapú

IBAN RO61RNCB0195072489130003 
Valuta: HUF
SWIFT: RNCB RO BU
PAROHIA REFORMATA CUCI

EUR- alapú

IBAN: RO18RNCB0195072489130001
VALUTA: EUR
SWIFT: RNCB RO BU
PAROHIA REFORMATA CUCI

USD- alapú

IBAN:RO88RNCB0195072489130002 
Valuta: USD
SWIFT: RNCB RO BU
Titular: PAROHIA REFORMATA CUCI

számlákra küldhetik adományaikat.




Fotó: Kiss Gábor